Хума или йод спомагат за лечението на лаймска болест

Posted: 11.06.2015 in от и за Света

Хума и йод спомагат за лечение на лаймска болест За да се излекувате напълно от лаймска болест се изисква време

и постоянство, а хумата и йода ще ви помогнат

за тази не лека задача.

Хума и йод спомагат за лечение на лаймска болест За да се излекувате напълно от лаймска болест се изисква време и постоянство, а хумата и йода ще ви помогнат за тази не лека задача.

Какво всъщност е лаймската болест

Това заболяване е инфекциозно. То има ендемичен характер, което всъщност значи, че в организма има инфекциозни огнища. Причинителят на лаймската болест е микроба наречен Борелия Бургдорфери.

Кой носи лаймската болест?

Когато чуем за лаймска болест веднага я свързваме с кърлежите. Да те наистина са нейни преносители или по-точно тези от рода на Ixodes. Заразяването с болестта става чрез ухапването от такъв кърлеж. Има и друг начин за зараза, който е значително рядко срещан и той чрез конюнктивита. Заразата се пренася, когато се „размачка“ кърлежа и после се пипат очите, без да са измити старателно ръцете. Гризачите напричмер също са приносители на лаймска болест, като техен представител ще дадем мишките. От дивите хивотни са таралежите, елените, мечките, дивите кози и катериците. Домашните животни, от които можем да се заразим с болестта са кучета, коне, кози, котки и крави. Различни видове птици също могат да ни заразят.

Хума и йод спомагат за лечение на лаймска болест

Как протича лаймската болест

Лаймската болест протича в 3 стадия, като сега ще кажем по няколко думи за всеки един от тях.

1. Първи стадий на лаймска болест – там където сте ухапани от преносителя на заразата се появява червено петно, което стои така за около 20 дена. Самото червено петно наподобява пръстен. С дните то се уголемява, като в центъра червеното избледнява или направо посинява. Самият обрив, който се е получил от ухапването, както казахме „стои“ около 20 дена и после изчезва. Изминат ли седмици или месеци от заразата, петното се появява отново, като може да смени своята локализация. Симптомите, които се проявяват по време на първия стадий на лаймска болест са покачване на температурата, отпадналост, болки в мускулите, стомашно-чревни разстройства и главоболие.

2. Втори стадий на лаймска болест – след като изчезне първото червено петно и симптомите от първи стадий са на лице нещата започват да се влошават, защото вече тук се засяга и нервната система. Нарушенията, които има опасност да възникнат са възпаление на лицев нерв, възпаление на мозъчните обвивки, парези, парализи на крайници. Има опасност от сетивни нарушения, като например намален усет за допир и болка. Много често се наблюдават и сърдечни проблеми, като например прескачане на сърцето, забавен пулс, възпаление на сърдечния мускул, сърдечна слабост и други.

3. Трети стадий на лаймска болест – този стадий се проявява дълго след заразата. Той може да е на лице след няколко месеца, а при някои индивиди, дори след година, но най-късно до 2 години. Тук вече идват и болки в ставите и мускулите, наблюдават се нарушения в походката. Зрението и слуха намаляват много, а контрола при ходене по голяма и малка нужда става неконтролируем. Главоболието е ежедневие и е доста силно. Кожата се зачервява.

Важно за лаймската болест

Много хора засегнати от тази болест нямат оплаквания, когато тя е все още в първия си стадий. За да се постави реална диагноза е нужен щателен преглед от специалист. Знайте, че само изваждането на кърлежа не ви спасява от болестта. Важно е да се направят всичките изследвания, за да се знае със 100% сигурност дали той носи заразата. Бързото диагностиране води до много по-добри и бързи резултати при лечението.

Спомагане на лечението при лаймска болест

Лаймска болест

1. Бяла хума при лаймска болест – още от вечерта се прави напитка от чаша вода, в която е разтворена чаена лъжичка бяла хума. Оставяте напитката до сутринта. Пие се преди закуска и задължително се разбърква преди приема. Лечението е продължително, то трае 6 месеца, като можете да направите 2-3 почивки от 2-3 дена.

2. Йод, като лек за лаймска болест – там където се намира ухапаното се намазва всеки ден с йод. Със същата цел може да ползвате и сок от билката жълтениче, живовляк или масло от бъз. Прахът на ореховите черупки също може да се ползва за намазване на ухапаната зона.

Предпазни мерки

Добре е когато ходите на разходка из тревисти площи да сте с дълги гащи и блуза с дълъг ръкав. Все пак в горещите летни месеци много хора не се съобразяват с този съвет. Затова предлагаме преди похода да намажете тялото си с рибено масло. То ще ви защити, макар и не на сто процента. Неговата миризма ви пази от ухапвания на всички насекоми.

Лекарства при лаймска болест

Антибиотиците успешно убиват борелията, така че при навременно взети мерки няма опасност за живота. Задължително тези антибиотици трябва да са изписани от лекар. Най-често за лечението и се ползват Тетрациклин, Доксициклин, Еритромицин или Амопен.

bilka.info

Коментарите са изключени.