Не по-скъп ток, а реформи могат да решат проблемите в енергетиката

Posted: 17.04.2015 in от и за Света
Не по-скъп ток, а реформи могат да решат проблемите в енНовият състав на енергийния регулатор ще направи всичко възможно 
да няма повишение на цената на тока за битовите потребители, 
каза пред Нова телевизия неговият председател Иван Иванов.

Не по-скъп ток, а реформи могат да решат проблемите в енНовият състав на енергийния регулатор ще направи всичко възможно да няма повишение на цената на тока за битовите потребители, каза пред Нова телевизия неговият председател Иван Иванов.

„Някои хора смятат, че това е популизъм, но не е. Не е свързано и с предстоящите местни избори. Съвсем други са причините да се търси решение токът да не поскъпва“, допълни той.

Преди няколко месеца имаше поскъпване от 10% и не е нормално в рамките на по-малко от година да има второ и то с драстична разлика, коментира Иванов. Председателят на КЕВР напомни, че България е на второ място по брой на енергийно бедни домакинства.

“Ако поскъпне токът и сме шампион по това в Европа, не е ли това доказателство, че не можем да се справим с проблема. На трето място – считам, че поскъпването на електроенергията не решава проблемите на сектор “Енергетика“. Само реформите могат да направят това“, заяви той.

Иванов допълни, че от 2000 г. досега три пъти са намалели енергийните помощи. По думите му в това отношение нещата също трябва да се променят.

Цел пред страната ни е през 2016 г. електроенергията да премине към либерализиран пазар. Това ще има положителен ефект, защото в цял свят конкуренцията между различни производители ражда по-ниски цени и по-добро качество на услугата. Освен това основните фактори, които поддържаха висока цена на тока, трябва да минат под определен контрол, поясни председателят на КЕВР.

“Ще проведа задълбочени преговори с трите ЕРП-та и ще търсим възможност да не се случи това, което те искат“, ангажира се Иван Иванов.

Според него всеки по веригата производител-потребител трябва да поеме част от отговорността. „Потребителите го направиха като токът им поскъпна с 10%. НЕК поема своята част, като заявява, че не иска повишаване на цените. Нека ЕРП-тата да поемат и своята отговорност. Всеки трябва да направи крачка към стабилизиране на сектора“, на мнение е шефът на КЕВР.

източник:newsline.bg

Advertisements

Коментари са забранени.