Гърция очаква стотици милиони евро годишно от „Турски поток“

Posted: 17.04.2015 in от и за Света
Гърция очаква да получи „значителни финансови дивиденти" 
от проекта за газопровод ''Турски поток''. 

Гърция очаква да получи „значителни финансови дивиденти“ от проекта за газопровод “Турски поток“.

Това обяви гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис. “Газопроводът ще донесе изключително важни печалби на Гърция, на първо място, по-евтин газ и естествено, други приходи, които могат да са в размер на стотици милиони евро годишно“, заяви той.

Лафазанис изтъкнал, че Атина очаква да получи значителни финансови дивиденти от газопорвода след 2019 г., когато Русия ще спре да доставя газ за Европа през Украйна. В сряда руският президент Владимир Путин заяви, че „Турски поток“ може да превърне Гърция в един от основните енергийни разпределителни центрове в Европа. Според Путин, Атина може да печели стотици милиони евро годишно от транзита на газ, ако се присъедини към проекта за газопровод „Турски поток“.

През декември 2014 г. Москва обяви отмяната на строителството на газопровода “Южен поток“, който трябваше да прекосява Черно море, за да доставя руски газ през България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия и Австрия.

“Турски поток“ ще замести “Южен поток“, като има годишен капацитет подобен на него – около 63 млрд. куб. метра. Новият газопровод ще минава по дъното на Черно море и ще излиза на турска територия, като на турско-гръцката граница е предвиден хъб за по-нататъшно разпределение на газа към потребители в Южна Европа.

източник:newsline.bg

Advertisements

Коментари са забранени.