Учен: Извънземните би трябвало да са големи колкото бели мечки

Posted: 07.04.2015 in от и за Света
Извънземните обикновено се представят като миниатюрни, но космологът 
Фъргъс Симпсън от университета на Барселона изчисли, че ако въобще 
съществуват, те би трябвало да тежат повече от 300 кг, 
съобщи в. "Дейли мейл".

Извънземните обикновено се представят като миниатюрни, но космологът Фъргъс Симпсън от университета на Барселона изчисли, че ако въобще съществуват, те би трябвало да тежат повече от 300 кг, съобщи в. „Дейли мейл„.

Изчисленията се основават върху математически модел. Според този модел организмите на другите планети се подчиняват на същите закони за запазване на енергията, каквито важат на Земята. Това означава, че на големите животни им трябват повече ресурси и по тази причина са по-редки, отколкото например са мравките.

Космологът приема, че за интелигентен живот е необходим минимален размер, като взима за пример интелигентните големи маймуни и хората, но не включва гравитацията на планетата. Той твърди, че вероятно във Вселената има повече малки животни, отколкото големи – както е и на Земята,

Колкото по-голяма е една планета или биосфера, толкова по-вероятно е на нея да е еволюирал интелигентен вид.

Големите животни обикновено живеят по-дълго. По-голямата продължителност на живота дава повече възможности за натрупване на знания и изобретяване на технологии, които да направят възможен контакт със Земята.

След като умните извънземни трябва да са големи и не толкова многобройни, те вероятно живеят в общества с малка плътност на населението, за да имат необходимите ресурси.

Сет Шостак от Института за търсене на извънземен интелект на НАСА, коментира, че и друг път учени са предполагали, че извънземните може да са големи. Той описа изследването на Симпсън като интересно, но подчерта, че няма конкретни данни, както и че то използва Земята като модел, но извънземните може да са съвсем различни. Що се отнася до хората, те дължат оцеляването си не на размера, а на палеца, изправената стойка и мозъка, изтъкна Шостак.

Ако се вземе предвид и гравитацията и тя е силна, тя би дала възможност за съществуване на малки създания, отбеляза Дънкан Форган от университета „Сейнт Андрюс“.

източник:radar.bg

Advertisements

Коментари са забранени.