Арабист: Иззетите книги по делото за радикален ислям са враждебни и опасни

Posted: 07.04.2015 in от и за Света
Разпространяването на подобни текстове сред мюсюлманското население 
е нарушение на Конституцията, подчертава проф.Пеев 

Разпространяването на подобни текстове сред мюсюлманското население е нарушение на Конституцията, подчертава проф.Пеев

Пловдивският апелативен съд заседава по делото радикален ислям, съобщава БНР. Съдебното заседание започна с изслушването на проф. Йордан Пеев, който е водещ арабист и хоноруван преподавател в Софийския университет.

През февруари съдът реши проф.Пеев да прави експертизата по делото за радикален ислям.

Неговата експертиза е относно съдържанието на иззетата от подсъдимите религиозна литература и брошури. Тя беше назначена след настояване на адвокатите, заради несъгласие с предишните експертизи, както и с преводите.

Защитата днес обаче направи опит да оспори избирането на проф. Пеев като вещо лице. Според нея той бил безпристрастен, защото участвал с коментар в телевизионно предаване след акцията на ДАНС през ноември. Тогава бяха задържани ислямисти в Пазарджик, Асеновград и Пловдив. От своя страна магистратите са категорични, че няма да отзоват арабиста като вещо лице.

Обяснявайки за текстовете в иззетите книги, проф. Йордан Пеев коментира, че те са опасни с това, че разпространяването им сред мюсюлманите ги насочва към действия, които противоречат на Конституцията. Той обясни, че не става въпрос за забранена литература, а за такава, която внушава, че немюсюлманите, били те християни или юдеи, не заслужават приятелството на мюсюлманите и води до последствия, които се виждат. Арабистът посочи за пример „Ислямска държава“.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава интересите на осъдения за разпространяване на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация Ахмед Муса Ахмед, както и на още няколко от подсъдимите, каза, че от това, че у тях са открити книги не означава, че става въпрос за проповядване на идеология.

Тя се аргументира с това, че по делото не са приложени проповеди на подсъдимите, които да установят, че те разпространяват тази идеология. Лулчева коментира, че намира за особено опасно избирането на пет книги от библиотеката на някого и повдигането на обвинение въз основа на това. По думите й, у всеки четящ човек може да бъде намерена литература с идеология, която той не споделя, но не необходимо да познава, за да я опровергава или да прецени отношението си към нея.

След като прие експертизата на проф.Пеев след тричасово изслушване и многобройни въпроси от страна на защитата, съдът бе принуден да приеме и искането на защитата на имамите – да се намери теолог, занимаващ се с ислям, който да направи експертиза на намерената литература на арабски и български език. Магистратите назначиха нова дата за делото на 23 и 24 юни.

Припомняме, по делото в Пазарджик бе осъден Ахмед Муса Ахмед. Той обжалва произнесената през март миналата година присъда от една година затвор при първоначален строг режим и глоба от 5000 лева.

Окръжният съд в Пазарджик призна Ахмед Муса Ахмед за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Другият подсъдим по делото – имамът на Сърница Саид Мулту, получи присъда от една година условно и 3000 лева глоба. Районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих пък е с 10 месеца условна присъда и глоба в същия размер. Останалите 10 подсъдими са само с парични санкции. В жалбите на всички има оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искат наказанията им да отпаднат. От своя страна прокуратурата настоява наложените глоби да се увеличат до максималния размер.

източник:faktor.bg

Advertisements

Коментари са забранени.