13 невероятни факта за Apple, които може и да не знаете

Posted: 06.04.2015 in от и за Света
13 невероятни факта за Apple, които може и да не знаетеПочти всичко е казано или написано за невероятния 
успех на Apple. Ето някои факти за най-голямата 
по пазарна капитализация компания в света, 
които може и да ви изненадат:

13 невероятни факта за Apple, които може и да не знаете

04 април 2015 | 06:01 4424 1 Почти всичко е казано или написано за невероятния успех на Apple. Ето някои факти за най-голямата по пазарна капитализация компания в света, които може и да ви изненадат:
1. Компанията е основана от трима души Противно на очакванията на повечето хора, че компанията е основана от Стив Джобс и Стив Уозняк, при основаването й е имало още един участник – Роналд Уейд. Уейд е привлечен, защото е познавал законодателната уредба при регистриране на компания. Той получава дял от 10% от Apple. Явно обаче Уейд не е бил толкова далновиден, като продава дела си срещу 800 долара само няколко седмици след основаването на компанията.
По-късно Уейн получава още 1 500 долара за това, че се отказва от всякакви бъдещи претенции за собственост в Apple, като по този начин заработва общо 2 300 печалба от първоначалния си 10-процентен дял. Ако бе задържал дела си до днес, той би струвал над 72 милиона долара.
2. Apple започва разработването на iPad преди това на популярния си iPhone
Въпреки че представя първо смартфона си, на практика разработването на таблета на Apple е започнало първо. По време на интервю от 2010 година Стив Джобс разяснява, че е имал визия за създаването на таблет далеч преди тази за смартфон.
3. Първият компютър на компанията е със странна цена
Apple е известна с нестандартните си решения. Това проличава още при представянето на първия компютър на компанията, който е с обявена продажна цена от 666.66 долара – число, което се приема като дяволско.
Един от малкото останали екземпляри от първия компютър Apple-1 бе продаден на търг в Ню Йорк за рекордната цена от 905 000 долара през изминалата година. Това е оскъпяване със 135 000 процента.
4. Apple въвежда класическия тъчпад при лаптопите
Преди представянето на първия лаптоп от Apple тези устройства са имали сферични тъчпади, издигащи се на няколко сантиметра над клавиатурите. Това се променя с излизането на модела PowerBook 500 през далечната вече 1994 година.
5. Джобс невинаги е бил на върха
През 1985 година Стив Джобс е уволнен от CEO-то на компанията Джон Скъли, който е привлечен в нея от самия Джобс
.
Джобс основава нова компания за хардуер и софтуер NeXT, след което купува компания от Джордж Лукас, която днес е Pixar Animation Studios. През 1997 г., или една година след като Apple купи NeXT за 429 млн. долара, Джобс се върна на поста изпълнителен директор на Apple. 6. Аpple за малко да бъде купена Докато Джобс е извън компанията, тя изпитва сериозни затруднения. Губи сериозни позиции на пазара на персонални компютри и през 1995 година Oracle се опитва да придобие враждебно компанията. Ако офертата за враждебно придобиване бе успяла, компанията най-вероятно щеше да бъде продадена за около 3 млрд. долара. Днес пазарната й капитализация е над 720 милиарда долара.
източник:Profit.bg
Advertisements

Коментари са забранени.