„Ню Йорк таймс“: Бързането на София с оградата е от стремеж към Шенген

Posted: 06.04.2015 in от и за Света
Но бежанците ще продължат да намират пътища през границата 
на по-усамотени и опасни места, коментира изданието.

Но бежанците ще продължат да намират пътища през границата на по-усамотени и опасни места, коментира изданието

„Ню Йорк Таймс“ помества обширна статия, посветена на изграждането на стената по границата между България и Турция. Според изданието това е ярка проява на безпокойството в Европа от икономическите , социалните и политическите последици от наплива имигранти. При бързото затопляне на времето е вероятно все повече бежанци да се отправят към Европа и затова държавите в южната му част увеличават броя на граничарите, поставят сензори и други технически бариери, разширяват бежанските лагери и изграждат стени.

Американският вестник отбелязва, че през миналата година над 200 хиляди бежанци са проникнали в Европа по суша и море, без да се отчитат онези, които са се промъкнали незабелязано. И броят им през първите два месеца на тази година, когато Европа се радваше на втора поред мека зима, нарасна рязко в сравнение със същия период през миналата година, констатира „Ню Йорк таймс“.

Според един от наблюдателите, цитирани в статията, възходът на десни партии в Европа е реакция на притока на имигранти. Друг казва, че в западната част на Турция хиляди сирийци са се събрали с цел да се прехвърлят в България или Гърция, а завръщащите се от бойните полета джихадисти възлизат на десетки. Но пречки като оградата в България просто карат трафикантите на хора да променят пътя към Европа, когато един от тях бива затворен, заключава авторът.

Българските власти казват, че ще доизградят стената до края на лятото, но някои експерти по сигурността се съмняват, че това ще стане. Бързането на София отчасти е мотивирано от стремежа й да се присъедини към Шенгенското споразумение – тоест да покаже, че добре брани южните граници на това пространство, пише нюйоркското издание.

А междувременно бежанците ще продължат да намират пътища през границата на по-усамотени и опасни места, коментира „Ню Йорк таймс“.

източник:faktor.bg

Advertisements

Коментари са забранени.