Шистовият газ и ГМО-храните ще навлязат в България

Posted: 02.04.2015 in от и за Света
zx450y250_2476006Отказът на управляващите да включат в годишната програма 
на Народното събрание темата за Трансатлантическото 
партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ е 
поредно доказателство за безотговорното поведение 
на управляващата четворна коалиция. Това заяви Велизар Енчев, 
независим народен представител в 43-ото Народно събрание, 
пред София Topnovini.bg

От политическа гледната точка България трябва да бъде критична към това споразумение, защото ще понесе най-тежките удари. Проучванията за шистов газ и навлизането на ГМО-храни в българските магазини ще бъде узаконено.

Според Енчев от чисто протоколно ниво това споразумение трябвало да се разгледа първо в съответните комисии за европейските въпроси и за външна политика. „След това трябва да бъде обсъдена в пленарна зала и чак тогава да бъде гласувана единната позиция на България по това споразумение. Към този момент това ни се отказва“, каза Енчев.

Според него това споразумение обслужва изцяло американските, а не европейските интереси. Поне 8 държави от ЕС имат много сериозни резерви за подписването му в този вид. „Отказът за разглеждането на ТПТИ означава не само заравяне на главата в пясъка. Това е предателство спрямо националните интереси на България“, коментира депутатът.

Енчев обърна специално внимание на факта, че в момента ЕС е разединен. Главната причина за това е, че ако това споразумение се приеме, мултинационалните корпорации ще могат чрез международни съдилища да съдят държавите от ЕС заради неизпълнени търговски договори. Това вече се случило с Германия, ЮАР и Бразилия.

Друг негатив е свързан със синдикалните организации и трудещите се в ЕС. Ако се уеднаквят стандартите за синдикална дейност и труд в Европейския съюз и САЩ, това ще е пагубно за европейските страни.

Велизар Енчев не спести критиките си за Джема Грозданова от ДПС и Петър Петров от Патриотичния фронт. Председателят на Комисията по международни въпроси Джема Грозданова от трибуната на НС заяви, че не е необходимо парламентарната комисия да предлага включването в дневния ред на точката за ТПТИ.

„Петров пък защити ТПТИ, а по време на гласуването цялата група на ПФ се показаха като адвокати на споразумението, одобрявайки предложения проект от управляващите“, каза Енчев.

По думите му българските граждани не си дават сметка за последиците от това споразумение върху целия ЕС и в частност за България.

Източни: sofia.topnovini.bg

Advertisements

Коментари са забранени.