Гърция възнамерява да поиска помощ от Русия

Posted: 02.04.2015 in от и за Света
Гръцки политици имат намерение да поискат от Русия икономическа помощ
 по време на официалното си посещение в Москва, съобщава германското 
списание Spiegel.

Гръцки политици имат намерение да поискат от Русия икономическа помощ по време на официалното си посещение в Москва, съобщава германското списание Spiegel.

„Гърция отчаяно се бори срещу фалита. Тъй като преговорите със спонсорите са в застой, Атина сега търси подкрепа от Русия. В Брюксел и Берлин гледат това сближаване с недоверие…“ пише вестникът.

Според Spiegel, правителството на Алексис Ципрас иска да постави въпроса за понижаване на цената на природния газ, както и снемането на руското ембарго върху някои гръцки продукти и по-специално върху пресни плодове.

Очаква се министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис да отправи тази молба по време на своята визита в Москва, планирана за днес и утре (30-31 май).

ЕС е обезпокоен от факта, че много от членовете на гръцкото правителство се чувстват „по-близо до Москва, отколкото до Брюксел“, отбелязва Spiegel. Тревогата е свързана с нарастващото влияние на Путин в Югоизточна Европа.

По-рано Брюксел отказа на Гърция кредит от 1,2 милиарда евро. Непосредствено преди визитата си в Москва Лафазанис даде интервю, в което нарече ЕС „безсрамни империалисти“, които искат да „удушат“ Гърция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас възнамерява да посети Москва на 8 април. По време на посещението си Ципрас ще се срещне с Владимир Путин.

източник:vestnikzora

Advertisements

Коментари са забранени.