2008 г. – Путин даде последен шанс на България да бъде ключов играч на Балканите

Posted: 01.04.2015 in от и за Света

e4605a770975Отказвайки се от „Южен поток“ под натиска на Брюксел и Вашингтон, България изгуби последния си шанс да бъде ключов енергиен играч на Балканите и да разполага със силното геополитическо преимущество,

за което всички държави се борят със зъби и нокти – тръбопровод, по който се доставя газ и нефт за Европа. Визитата на Путин в България през 2008 г. е среща, която си струва да си припомним.

Поради стратегическото разположение на българската държава, страната ни можеше да се превърне в ключов играч на Балканите, а и не само. Загубите от 3 млрд. инвестиции са нищо сравнение с геополитическите преимущества (без да омаловажаваме огромните печалби от транзита на газ през територията ни), които пропуснахме.

България игуби 3 млрд. евро, 6 000 работни места и възможността да прибира транзитни такси за пренос на газ към Турция, Македония и Гърция. Турция, големия печеливш от това, че новия газопровод ще заобиколи България, сега ще прибира тези такси, а нашата страна ще купува руския газ от нея. България щеше да печели между 300-400 млн.евро годишно от транзита на руски газ през територията ѝ.

Русия планира „Северен поток“ – вече функциониращ, и „Южен поток“ – още в проект, да заобикалят ненадеждната Украйна като транзитна страна. Но още през 2008 година, когато руския президент Владимир Путин посети България за последно той бе заявил на българския си колега – Георги Първанов, че ако страната ни не желае да се възползва от икономическите и стратегическите преимущества, които ще даде проектът на страната ни, заради американския натиск, както и натиска от ЕК, той ще е принуден да заобиколи България и да се договори с Гърция и Турция – както и се случи на 01 декември, 2014, когато Путин беше на визита в Анкара и си стиснаха ръцете с Реджеп Таип Ердоган. Практически, най-големия печеливш от провала на „Южен Поток“ е Турция.

Още преди приемането ни в Европейския съюз, съвсем умишлено, българската енергетика беше обезглавена, в този момент вече около две десетилетия американската „Уестингхаус“ се опитваше да получи „своето“ у нас, а накратко казано: американците и руснаците имат важен сблъсък в България на тема „енергетика“. Още тогава преговорите за преимането ни в ЕС бяха насочени към това да се предотврати превръщането на България в енергиен център на Балканите, какъвто окончателно се превърна Турция. Вашингтон и Брюксел оказаха натиск на България да провали всички руски енергийни проекти и най-вече „Южен поток“, за да не може малката ни страна, която разчита на подаянията на Брюксел от еврофондовете (за последния програмен период сме получили едва 31% от предварително договорените средства, а за новия на България бяха разчетени най-малко европари) да се еманципира. Тук може би важна връзка има и ролята на НАТО, което се разширява в Източна Европа, превръщайки държави като Латвия, Естония и България в преден фронт срещу евентуална, или предстояща, война срещу Русия. Преден фронт, който трябва да защити Западна Европа и който ще бъде изравнен със земята.

През 1997 г. Европейската комисия поставя пред правителството на Иван Костов категоричното условие, че членство на България в ЕС е възможно само след спирането на четирите 440-мегаватови блока на АЕЦ „Козлодуй“. Българското правителство безропотно приема. В крайна сметка на 29 ноември 1999 г. комисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген и тогавашния външен министър Надежда Михайлова подписват Меморандум за затварянето на първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй” преди края на 2006 г. От 1 януари 2007 г. България се присъединява към Европейския съюз със силно окастрена енергетика.

Преди петнайсетина години България имаше мощна енергийна база с перспектива страната да се превърне в енергиен център на Балканите. Основания за такава прогноза даваха евтиното електричество, произвеждано в АЕЦ “Козлодуй” и проектът за строителството на втора атомна централа край Белене. В момента не само че няма и помен от тези оптимистични пронози, но на прага на зимния сезон страната е изправена пред опасността от енергиен глад. Реална е заплахата от газова криза, подобна на тази от 2009 г. пак поради огромните задължения на украинската “Нафтогаз” за доставен от Русия газ.

В момента Европейския съюз се опитва да измисли някаква символична компенсация на България за това че послушно провали „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Но освен потупване по рамото на българския премиер засега не сме видяли нищо конкретно. Каквато и да е компенсацията е без значение, защото тя ще е нищожна сравнение със загубите ни, а никаква сума също така не би компенсирала геополитическите ни предимства, от които се отказахме.

2008 г. – последния шанс България да се превърне в силен геополитически фактор и регионален играч

Не е случайно, че дори в страни като Полша и Латвия, в които американската информационна война и лансираната русофобия взимат връх се бореха със зъби и нокти за руските тръби, през които газа да влиза в Европа. Полша дори започна да шантажира Русия, защото не беше доволна, че само една тръба за транзит на нефт и газ за Европа минава през нейната територия. Нека не забравяме и че Европейския съюз нямаше нищо против „Северен поток“, който захранва държавите от Западна Европа, но не показа абсолютно никакъв интерес от нуждите на Югоизточна Европа, когато под натиска на Вашингтон (най-вече заради стълкновението в Украйна) еврокомисията започна да извива ръцете на България и опита да налага натиск на Сърбия, която не е членка, но пък „Турски поток“ сега ще преминава и през нейната територия – което е един вид компенсация, защото Сърбия не е виновна, че България един ден строеше „Южен поток“, друг ден го „замразяваше“, а след кацането на двамата американски сенатори се оказа, че въобще няма да минава през територията ни.

Изказването по-долу е цитат от стенограмата на срещата между Владимир Путин и Георги Първанов от 18 януари, 2008 година. В него Владимир Путин обяснява, че руската държава предпочита да инвестира пари и да изгражда „Южен поток“, преминаващ през страната ни, въпреки че други държави са готови да инвестират в проекта, само и само тръбата да мине през тяхната територия. Очевидно, „Южен поток“ е бил предпочитан вариант, но руския президент дава да се разбере още тогава, че има резервен вариант – тръбата да заобиколи България през Турция.

Владимир Владимирович Путин:

„Има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия. Това е истинска война. Знаете каква обструкция ни организираха нашите полски братя. Само заради това защото отказахме втората тръба да мине по тяхна територия, те вече имат един тръбопровод, те искат да имат втори, и когато поради диверсификацията решихме втората тръба да мине по дъното на Балтийско море, те ни организираха световен скандал. Стигна се до разрушаване на двустранните отношения. Само поради това основно, щом ние сами искаме да строим у вас и не можем да се договорим за това, даже повече, Президентът знае, пък и хората, които се занимават с този проблем, също знаят, че между Гърция и Турция вече има тръбопровод по дъното на морето. Но той е празен, няма продукт за него, няма газ.
Всяка година от Иран, пък и през тази година също, прекратяват доставките на газ за Турция. Тръбата остава празна. И нас ни канят да се включим без пари. А ние сме готови да влагаме пари, за да строим в България.“

източник:alterInformation

Advertisements

Коментари са забранени.