В Съединените щати е открита резистентна към антибиотици бактерия

Posted: 31.03.2015 in от и за Света

В Съединените щати е открита резистентна към антибиотици бактерия, която вече е започнала  да се разпространява  чрез въздуха и, според учените, има способността да се придвижва на дълги разстояния. По този начин тя може да предизвика епидемии, движейки се от континент на континент.

076408d3a400abc88882f12ec495d0444c3bf1fa

В Тексас е открита бактерия, която е устойчива на антибиотици. Според експерти, тя се предава чрез въздушни капчици и е в състояние да пътува на дълги разстояния.

Изследователи от Университета на Тексас са проучили прахообразни вещества, които вятърът носи от местните ферми, където се отглеждат над 5 милиона говеда. Оказало се, че в тези материали се съдържат големи количества супербактерии.

Учените се опасяват, че веднага след като тези вещества, носени от вятъра, се установят някъде, супербактериите ще  могат да прехвърлят тяхната антибиотична резистентност към други бактерии,  като това ще доведе до бързото разпространение на различни заболявания, включително и сред хората.

Експерти посочват, че тези супербактерии преди това не са имали възможност да се разпространяват във въздуха, и хората са могли  да се заразяват само чрез заразена храна или вода. Сега ситуацията се е променила  много и предизвиква опасенията на медиците.

„Мисля, че последиците от разпространението на бактерии, устойчиви на антибиотици, са от първостепенно значение за изследванията,“ – заяви доцентът по молекулярна токсикология Грег Майер.

Учените признават, че невъзможността да се справят с резистентни инфекции могат да причинят допълнителни 10 милиона смъртни случая годишно до 2050 г.

източник:nepoznato

Коментарите са изключени.